Home Политика, Србија NOVI SKANDAL MILUTINA JELIČIĆA JUTKE: Isplivala još jedna prljava tajna bivšeg predsednika Brusa!
ПолитикаСрбија

NOVI SKANDAL MILUTINA JELIČIĆA JUTKE: Isplivala još jedna prljava tajna bivšeg predsednika Brusa!

Zbog velikog pritiska javnosti, Jeličić je 14. marta ove godine podneo ostavku na funkciju predsednika Opštine Brus

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić i zvanično je upisan u katastar nepokretnosti kao vlasnik stana u centru Beograda.

Ovu nekretninu je kupio još 2011. godine, ali je, uprkos zakonskoj obavezi, do početka 2020. nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kako piše “Insajder”, time je prekršio i uslovnu kaznu na koju je već osuđen zbog neprijavljivanja imovine. Agencija za borbu protiv korupcije ovim povodom do danas nije reagovala.

Gotovo celu deceniju bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka krio je od nadležnih institucija da je vlasnik vredne nekretnine u centru Beograda. Ono što se može videti u katastru nepokretnosti je da je Jeličić ugovor o kupovini stana overio u Prvom osnovnom sudu 15. aprila 2011. godine.

Ćutao osam godina

To znači da je od tada stan u njegovom vlasništvu. Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije njegova zakonska obaveza je bila da tu nekretninu prijavi, najkasnije u decembru 2012. godine kada je, kako se vidi u evidenciji Agencije, prvi put prijavio imovinu i prihode. On to međutim nije uradio sve do 2020. godine.

Naime u imovinskoj karti koja je bila poslednji put ažurirana 5. decembra 2019. sporni stan Jeličić nije prijavio, a to je na pitanje Insajdera tada potvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije. Tek nakon pisanja Insajdera i pojedinih medija, Jeličić je prijavio vlasništvo nad nekretninom i ona se sada nalazi na spisku imovinske karte koja je ažurirana 31. januara 2020.

To što je stan u međuvremenu prijavio, ne menja činjenicu da je prikrivao imovinu i tako kršio zakon, odnosno činio krivično delo, čak devet godina.

Takođe, vlasništvo nad tim stanom nije moglo da se vidi ni u javnom registru katastra jer je bivši predsednik opštine Brus zahtev za upis prava svojine podneo tek u oktobru 2018. godine. Pravo svojine upisano je zvanično 3. marta 2020. godine.

Naime, stan u ulici Svetozara Markovića, u bazi katastra do februara ove godine, vodio se još na izvesnu Biljanu Kajganić, ali je kao zabeležba navedeno da je 11. oktobra 2018. podnet zahtev za promenu nosioca prava i da ga je podneo Milutin Jeličić.

Morao da prijavi

Zanimljiv podatak je da je u katastru njegovo ime bilo navedeno u podacima iz decembra. Mesec dana kasnije njegovo ime je izbrisano, dok su ostali podaci ostali isti.

Prema Zakonu, Jeličić je bio u obavezi da prijavi nekretninu bez obzira na to što ona nije u katastru upisana na njegovo ime. Onog trenutka kada je potpisan kupoprodajni ugovor i overen u sudu, a to je bilo 2011, stan je postao njegovo vlasništvo i kao funkcioner je morao da ga prijavi.

Zaprećena kazna za ovo krivično delo je od šest meseci do pet godina zatvora. Osim toga, funkcioneru koji je osuđen za to krivično delo zatvorskom kaznom, prestaje javna funkcija i zabranjuje mu se sticanje javne funkcije narednih 10 godina od dana pravnosnažnosti presude, navodi “Insajder”.

Podsetimo, Jeličić je zbog prikrivanja imovine već osuđen u oktobru prošle godine. Osnovni sud u Brusu doneo je pravosnažnu presudu kojom je bivšeg predsednika opštine kaznio uslovnom kaznom zatvora od osam meseci, uz kontrolu u naredne dve godine. Tako blagu kaznu dobio je iako je prikrivao imovinu pune dve godine, zbog čega se teretio za „produženo krivično delo neprijavljivanja imovine“.

Prekršio uslovnu kaznu

Kako je ranije objavio Insajder, u presudi se navodi da je Jeličić imovinu prikrivao u periodu od 21. januara 2016. do 31. januara 2018. godine. Bivši predsednik opštine Brus, a potom odbornik, imovinu zbog čijeg prikrivanja je tada osuđen je, nakon presude, prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ipak, kako otkriva “Insajder”, na tom spisku, odnosno u imovinskoj karti nije se ni tada našao stan u Ulici Svetozara Markovića.

Imajući u vidu presudu, Jeličić je time što nije prijavio sporni stan, prekršio i uslovnu kaznu zatvora jer je u periodu od dve godine, koliko je određena kontrola, ponovio krivično delo.

To bi značilo, da bi uslovna kazna od osam meseci mogla da se preinači u zatvorsku, a to bi za sobom povuklo i posledice po Jeličića koje se odnose na zabranu sticanja javne funkcije narednih 10 godina.

Agencija za borbu protiv korupcije još nije odgovorila na pitanja Insajdera da li su pokrenuli postupak ovim povodom.

Sudi mu se za seksualno uznemiravanje

Inače, Jeličiću se sudi za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Protiv njega je čak sedam žena podnelo krivične, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Zbog velikog pritiska javnosti, Jeličić je 14. marta ove godine podneo ostavku na funkciju predsednika Opštine Brus, a ona je konstatovana na sednici lokalnog parlamenta 2. aprila.

On je 1. marta izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, ali je ona dostavljena lokalnom parlamentu tek 13 dana kasnije.

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Izvor: Espreso.rs / Blic.rs

PODRŽITE NAS I PRATITE NAJNOVIJE VESTI – PREPORUČUJEMO NEKE NAŠE FB STRANICE:

Author

КОМЕРСАНТ

komersant.info