Home Балкан, Политика “CRNA GORA JE IZLOŽENA BRUTALNOM NAPADU”: Duško Marković sramnom izjavom optužio nedužni narod
БалканПолитика

“CRNA GORA JE IZLOŽENA BRUTALNOM NAPADU”: Duško Marković sramnom izjavom optužio nedužni narod

Crna Gora je izložena brutalnom napadu tvrdi premijer Duško Marković.

Govorio je o nemirima koji su se u poslednja dva dana događali u više gradova širom zemlje, zbog hapšenja vladike Joanikija, nekoliko sveštenika i građana, uz poruku da će vlada izvrštiti ustavnu dužnost i odbraniti nacionalne interese.

U prvom obraćanju javnosti, Marković je ocenio da je u protekla dva dana u više gradova došlo je do masovnog kršenja zdravstvenih naredbi i mera za suzbijanje korona virusa.

– Sve što smo postigli za tri meseca predanog rada i zajedničkih odricanja, sada je dovedeno u pitanje – rekao je Marković.

Strahujući da bi za desetak dana Crna Gora mogla ponovo da se nađe u istoj situaciji u kojoj je bila pre dva meseca, sa velikom opasnošću i posledicama po zdravlje i živote svih, Marković je rekao da smatra da nema razumnog objašnjenja, niti opravdanja, za ovakvo ponašanje i njegove aktere.

– Više pripadnika policijskih snaga je, štiteći zakon, red i mir, napadnuto i povređeno od ekstremista – rekao je premijer.

Marković ne veruje u versku pozadinu jednog dela Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je, kaže, pozvala građane na javno okupljanje iako su ona zabranjena u interesu javnog zdravlja.

– Svedočeni smo još jednoj gruboj političkoj destrukciji usmerenoj protiv države, njenih institucija. Svedočimo ponašanju koje ugrožava javno zdravlje, a sve pod plaštom odbrane verskih prava i sloboda. Svedočimo i besprizornim pozivima iz skupštinskih klupa, da se krše zdravstvene mere, bez obzira što se time ugrožavaju vaši životi – objašnjava Marković i dodaje:

– Sve ovo se događa u vreme nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize, u trenucima kad se država suočava sa mnogim izazovima da sačuva ono najvrednije – čoveka i njegovo zdravlje – naveo je Marković.

Pomenuvši navodne pretnje iz političkih stranaka da će blokirati državu i život u njoj, Marković je rekao da im to ne bi bio prvi put.

Tvrdi da vlada poštuje i pravo i potrebu ispoljavanja vere i obeležavanje verskih praznika, te dodao da je ispoštovano sve dogovoreno u neposrednom razgovoru koji je imao sa mitropolitom Amfilohijem.

Marković je kazao da je vlada tokom epidemije registrovala svakog dana nove primere i čojstva i junaštva, uviđali da su ideološke i nacionalne razlike nikad manje, da je odnos političkih partija i ostalih činilaca javnog života odgovoran i patriotski.

– Zašto u tome nije istrajala i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori? Zašto je juče i preključe njen interes suprotstavljen interesu građana, a podudaran nekim drugim interesima – zapitao je Marković.

Izvor: Tanjug

PODRŽITE NAS I PRATITE NAJNOVIJE VESTI – PREPORUČUJEMO NEKE NAŠE FB STRANICE:

Author

КОМЕРСАНТ

komersant.info